Как да се приготвя, за да не слепва и да не се разкашква
Снимка: Shutterstock
Все си мислехме, че варенето на ориз е едно от най-лесните кулинарни задачи - шепа ориз, двойно повече вода, 10-15 минути варене и – готово. Ако нещо се обърка, може оризът да загори, да се превърне в неприятна каша или пък да не се довари, но като цяло изглежда съвсем непретенциозно за приготвяне.
Обаче не било така: един от водещите шеф-готвачи в Австралия - Монти Колудрович твърди, че повечето хора не варят правилно ориза. И това дали ще се спази точното съотношение на ориза и водата съвсем не е големия проблем.
Специалистът напомня, че за начало оризът трябва да се промие много добре и за този процес са необходими 5-10 минути, а не няколко секунди, след които смятаме, че оризът е измит. Според Колудрович трябва не по малко от 30 пъти! да залеем ориза с хладка вода, след което да изплакнем, за да не се слепва. Само така ще се отмие нишестето, което е на повърхността на ориза и което именно е виновно за неприятното разкашкване на сварения ориз.
„Ако погледнете зрънцата преди промиването под микроскоп, ще видите как цялата им повърхност е покрита плътно с нишесте, и то абсорбира водата - разказва Монти Колудрович. – Затова оризът не издържа на температурата при варенето и се превръща в каша. Нуждаем се само от нишестето, което се съдържа в оризовите зърна - то е полезното, но не и това извън обвивката на зрънцата."
Източник: medikforum.ru
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари